Δύο εβδομάδες δόθηκε διορία στο Ιράν

Δε μπορώ να καταλάβω την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. Δώσανε δύο εβδομάδες διορία, προκειμένου να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουράνιου.

Οι δηλώσεις της Ράις ήταν οι εξής (τις διάβασα σε αυτό το site):

«»Εάν δεν υπάρξει σοβαρή απάντηση σε δυο εβδομάδες θα έχουμε πάντα τη δυνατότητα να εξετάσουμε το θέμα στη Νέα Υόρκη», τόνισε η Ράις αναφερόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προειδοποιώντας για «κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης.»

Δηλαδή ποιες θα είναι αυτές οι κυρώσεις; Για επίθεση στο Ιράν όπως, έγινε στο Ιράκ, το βλέπω δύσκολο. Ίσως κάποιες «χειρουργικές» επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, με το πετρέλαιο να ανεβαίνει, αυτές οι δηλώσεις, αποτελούν βούτηρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Και η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου δεν εξοργίζει πλέον και τους Αμερικάνους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά τώρα, ο Ομπάμα, στο Ιράκ που πήγε πριν λίγες μέρες δήλωσε (από αυτό το site προέρχονται οι δηλώσεις του):

«Μπορούμε χωρίς κινδύνους να αναδιάταξουμε τις μάχιμες δυνάμεις μας με έναν ρυθμό που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε σε 16 μήνες. Αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2010-σε δύο χρόνια απο σήμερα»

Μήπως η κυβέρνηση Μπους θέλει, πριν το τέλος τη θητείας της, να τελειώσει με την υπόθεση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν; Τελικά τι θέλουν να κάνουν;

Advertisements

2 Responses to Δύο εβδομάδες δόθηκε διορία στο Ιράν

 1. Ο/Η Dimitrios λέει:

  Τι θέλουν να κάνουν;
  Πόλεμο θέλουν να κάνουν, πόλεμο, δικαιολογία, άλλοθι χτίζουν.
  Επιθυμούν νέα αγορά για τα προϊόντα της πολεμικής τους βιομηχανίας.
  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό.
  Όλες αυτές οι ιστορίες με το πετρέλαιο εκεί αποσκοπούν.

  Γι’ αυτό συναντήθηκαν στο Τόκυο οι Γ8 και αυτό αποφάσισαν.

 2. Ο/Η daynights λέει:

  Δημήτριος, η κυβέρνηση Μπους έχει λίγους μήνες ακόμη μπροστά της. Ο Αμερικανικός λαός, δεν ξέρω κατά πόσο θέλει τους στρατιώτες του στο Ιράκ. Δεν είναι τυχαίο που ο Ομπάμα είπε ότι θα γυρίσουν σταδιακά οι στρατιώτες από το Ιράκ. Βέβαια, είπε για το Αφγανιστάν. Μπορεί να κάνει μία κίνηση οπισθοχώρησης στο Ιράκ για να ενισχύσει την παρουσία των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν. Μονομερώς ή με κάποιους μετρημένους στα δάχτυλα συμμάχους τους, δύσκολο το βλέπω να κάνουν οι Η.Π.Α. στο Ιράν ότι με το Ιράκ και με αυτήν την κυβέρνηση. Ίσως να θέλουν την παγκόσμια κοινότητα, σε μία πιθανή επέμβαση στο Ιράν με το μέρος τους και για αυτό να δείχνουν περισσότερο ανοιχτοί σε αυτό το θέμα προς τους συμμάχους. Στο Ιράκ, θυμάμαι που επειδή η Γαλλία δε δέχτηκε να συμμετέχει στην εισβολή, αμερικάνικες εφημερίδες κορόιδευαν τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας τον Σιράκ. Όμως, στο Ιράν τα πράγματα δεν είναι όπως με το Ιράκ. Το Ιράν έχει πολύ καλύτερα οργανωμένο στρατό, έχει καλύτερο οπλικά συστήματα από ότι είχε το Ιράκ και εκτός αυτού, ένα πόλεμος με το Ιράν, θα ανέβαζε κατά πολύ την τιμή του πετρέλαιο και θα επιβάρυνε αυτό, ακόμη περισσότερο την παγκόσμια οικονομία. Φυσικά τα γεράκια στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, το μόνο που θέλουν είναι να δημιουργούν, όπως είπες άλλοθι για να ικανοποιούν τις φιλοπολεμικές τους επιθυμίες και τις επιθυμίες των πολεμικών τους βιομηχανιών (αεροπλάνα, πύραυλοι κλπ). Σε ένα ντοκυμαντέρ για τις Η.Π.Α., έλεγε πως από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, συνέχεια, κάπου θα βρουν για να κάνουν πόλεμο. Και αυτό και μέσα στις Η.Π.Α. έχει πλέον προβληματίσει πολλούς καθώς, σκέφτονται την εικόνα που έχουν δώσει στον κόσμο. Και η εικόνα που έχουν δώσει δεν είναι καλή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: